Мария Габриел се срещна с представители на български иновативни компании

Мария Габриел се срещна с представители на иновативни компанииДесетки представители на български иновативни компании се събраха в co-working пространството CoShаreHive, където обсъдиха с еврокомисар Мария Габриел възможностите за финансиране на идеите им.

Иновативна екосистема от компании с по-лесен достъп до финансиране, откриване на таланти и умения за намиране на ресурси са сред ключовите дейности, около които се обединиха над 40 иноватори и представители на академичната общност у нас. Те се събраха на специална среща с еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите науката, образованието и младежта в ЕС. На събитието присъства и Христо Борисов – основателят на първата българска компания-еднорог Payhawk.

Намерението на родните фирми е да предприемат нова инициатива, която да им помогне да представят идеите си и на голямата европейска сцена. Става дума за ново поле за изява, на което българската иновационна система да има какво да покаже пред Стария континент. За тези хора е ясно, че с проектите си, с визиите си реално могат да допринесат за благосъстоянието на цяла Европа и те са готови да ги реализират. Една работеща българска иновационна екосистема един ден може да бъде част от Паневропейската иновационна екосистема, за която в момента се говори и е на път да бъде създадена.

Трудностите

За компаниите у нас обаче се оказа, че има редица трудности, които спъват процеса на реализирането на даден проект. Един основен проблем е достъпа до финансиране, обясниха част от родните иноватори. Според експертите една немалка част от финансовата тежест за една идея може да бъде поета от пенсионните фондове. Към момента обаче тези фондове инвестират основно в нискорискови активи. При стартъп компаниите обаче се достига до дълбините на човешките възможности и вече все повече се говори и търсят deep tech технологии. А в Европа това ще бъде и следващия приоритет за финансиране, защото именно оттам е възможно да се появи следващия визионер в развитието на човечеството.