Новата европейска иновационна програма си поставя две амбициозни цели

10 милиарда евро – това е бюджетът на „Новата европейска иновационна програма“, представена от еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел вчера в рамките на събитие на ИАНМСП и на Българския иновационен форум (БИФ) в София Тех Парк. Конференцията събра над 300 гости и представители на иновационната екосистема в България – инвеститори, иноватори, стъртъп проекти, експерти и академични среди, сред които председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, както и ректора на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

По думите на еврокомисар Габриел новата програма си поставя две амбициозни цели – „Европа да бъде лидер в deep tech иновациите и лидер със своите таланти, своите региони, в ключови области, които ще носят полза на гражданите, и които, в международен план, ще позволят партньорствата да са основани на реципричност и на споделени ценности.“

Новата програма стъпва на пет водещи инициативи: нов закон за котирането на фондовата борса, който да облекчи и опрости котирането на някои видове дружества; т.нар. sand boxes, за които са необходими рамкови лаборатории за иноватори – още следващата година ще стартират първите изградени съоръжения в Европа за изпитване и експериментиране на иновации в ключови области; сближаване на иновациите (innovation cohesion) – целта е през следващото десетилетие да се създадат 100 иновативни долини в Европа, а в България да има повече от една такава долина, в различни региони на страната; подкрепа за талантите; и създаване на рамка за политики в подкрепа на иновациите.

„България спешно се нуждае от План за ускорено развитие на иновациите. За миналата година ръстът на развитие на иновациите у нас е едва 1%, докато страни като Сърбия и Гърция бележат ръст от 8 на сто“, заяви Моника Станишева, член на Управителния съвет на Българския иновационен форум в който влизат още Милена Стойчева, изп. директор на Junior Achievement България, Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и здравен клъстер и Марияна Хамънова, изп. директор на Cleantech България. БИФ е платформа, която свързва, информира и подпомага сътрудничеството между отделните елементи на екосистемата. „Ние виждаме себе си като общност от визионери, ентусиасти, иноватори, оптимисти и работим за интегрирана екосистема в България, която да създава възможности за добрите идеи да се развиват, стартъпите да се учат, а иноваторите да намират финансиране и най-важното да растат глобално.“ Според нея „иновациите проектират бъдещето ни, когато светът ще се дели на нации, които развиват върхови технологии, и на такива, които ги консумират“.

Във форума се включиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков. „Пари за иновации има, работим на пълни обороти да подсигурим ресурс в този критичен момент за българския бизнес. Да, намираме се в условия на служебен кабинет, но държавата продължава да работи в пълен синхрон с всички агенции и структури и имаме ясен приоритет – да продължаваме да подкрепяме бизнеса, така че да има устойчивост и хората да не бъдат заложници на политически кризи.”, това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов допълни, че нашите ученици и студенти печелят международни състезания, а грижа на държавата е да ги задържи и да им даде възможност да се развиват. Той подчерта, че инвестициите у нас за наука и иновации са 0,7 % от БВП, докато в Европейския съюз средното равнище е 2,2%. Според Пенов във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост е необходимо да бъде разработен нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който „трябва да очертае елементите на екосистемата за научни изследвания и иновации в страната и да регулира отношенията между участниците в нея“.

Според изпълнителния директор на Агенцията за насърчаване на МСП (ИАНМСП) д-р Бойко Таков „често намирането на финансиране за реализиране на различни проекти зависи от находчивостта на самите предприятия“. Агенцията отговаря за Национален иновационен фонд, както и за “Програма ЕВРОСТАРС” за трансгранични проекти. “Ние насърчаваме предприятията чрез търговски мисии, както и чрез участие в едни от най-големите търговски изложения в света. Също така организираме и обучения, които целят да запалят искрата и предприемаческия дух на малките и средните бизнеси в България”, допълни той.

По време на събитието бяха представени вдъхновяващи примери за успешни български иновативни компании. Анджела Иванова, съосновател на LAM’ON, представи стартъп компанията, която премахва пластмасата от печатарския бизнес. Тя сподели, че са една от малкото компании, получили подкрепа от европейския акселератор и вече изпълняват програма за развитие на собствено производство тук в страната. А продуктите им са патентовани и сертифицирани с най-висок процент екологичност. Милена Терзиева, която е на 18 години, представи и опита на Solar Stickеrs – стикери, които променят цвета си и алармират хората за опасността от прекомерна консумация на пластмаса с пиенето на вода, вследствие нагряването на пластмасовата бутилка.